Πέμπτη, Δεκεμβρίου 28, 2006

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας ανήμερα των Χριστουγέννων




Εδω και τουλάχιστον 7 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας στο Λόφο Φρουρίου έχει αποκαλυφθεί. Πριν την πρόσφατη πεζοδρόμηση τμήματος της Παπαναστασίου και Βενιζέλου, περνούσα απο εκεί σχεδόν κάθε μέρα με το αυτοκίνητο ψάχνοντας για πάρκινγκ όταν ήθελα να βγω στο κέντρο. Κι όμως ποτέ δεν παρατήρησα το θέατρο. Τα τελευταία δυο χρόνια οι ανασκαφές επεκτάθηκαν και η πεζοδρόμηση ολοκληρώθηκε. Ανήμερα των Χριστουγένννων λοιπόν, μου "την έδωσε" και πήγα για φωτογράφηση και για να το δω. Ο αδερφός μου εξάλλου λίγες μέρες πριν μου είχε πει πως και αυτός δεν είχε πραγματικά ποτέ παρατηρήσει το θέατρο απο τότε που διαμορφώθηκε ο γύρω χώρος. Είχε καλό ήλιο, σχετικά ανεκτή θερμοκρασία και πίστευα θα είχα καλά αποτελέσματα. Φτάνοντας εκεί λοιπόν εντυπωσιάστηκα απο το θέαμα.
Ένα υπέροχο θέατρο, αρκετά καλά διατηρημένο είχε αποκαλυφθεί. Το κοίλον είναι σε πολύ καλή κατάσταση με αρκετά καλή συντηρηση, η ορχήστρα ειναι σε άριστη κατάσταση, η κεντρική θύρα της σκηνής ειναι σε αψογη κατάσταση, όπως και οι δύο πλάγιες. Όπως ειναι το θέατρο, βλέπουμε επίσης τα καμαρίνια, δωμάτια διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση και καλοδιατηρημένα. Κοντά στον πεζόδρομο, βλέπουμε και θραύσματα κιόνων και διάφορα άλλα. Η φωτογράφηση ήταν ικανοποιητική. Ο ήλιος ήταν ψηλά αλλά κρυμμένος πίσω απο το Divani Pallace και τα άλλα μαγαζιά αφήνοντας έτσι τον ήλιο να περάσει ανάμεσα απο το κενό του πεζοδρόμου αλλά έριχνε πολύ σκιά αριστερά και δεξιά της ορχήστρας. Αυτο δημιούργησε κάποια προβλήματα αλλά υπήρχε αρκετά καλό φως για καλά πλάνα και ο χώρος έχει οργανωθεί αρκετά καλά ώστε να υπάρχει καλή πρόσβαση απο πολλές γωνίες.
Το θέατρο ειναι υπέροχο, απορώ πως δεν το είχα ανακαλύψει νωρίτερα. Δεν το περίμενα να υπάρχει ένα τόσο θαυμάσιο μέρος μέσα στο κέντρο της Λάρισας. Ειναι πραγματικά καινούργιο για μένα, ανυπομονώ να το απολαύσω το βράδυ με τον υπέροχο ζεστό φωτισμό. Έβγαλα αρκετές φωτογραφίες (ψηφιακές με την 5D, με Programm και Manual, στα 100 ISO σε ποιότητα Xtra Fine) και αρκετά ικανοποιητικές. Πρέπει να το ξαναεπισκεφτώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: